JC Blaak
beeldend kunstenaar

Nieuws


Met de cup op de kiek


Feyenoord behaalde als eerste Nederlandse voetbalclub op 6 mei 1970 in het San Siro stadion in Milaan de Europacup I in een wedstrijd tegen het Schotse Celtic (uitslag 2-1, na verlenging). Een dag later, Hemelsvaartdag, stond een enorme mensenmassa (men spreekt van 150.000 tot 200.000 man) op de Coolsingel en het Stadhuisplein de spelers en trainer toe te juichen.
Dit moment van een massaal gevoel van saamhorigheid en vreugde vind ik bijzonder voor de inwoners van Rotterdam.
Ik vind dat dit moment gememoreerd dient te worden.

In het kader van Communicatie '70 (C '70), konden supporters in een speciaal paviljoentje op het Stadhuisplein op de foto met de cup. Deze Polaroid foto's konden zij gelijk mee nemen.



Uit het Cupnummer van de Europese kampioen, uitgave van 'De Feijenoorder', clubblad van de 'Sportclub Feijenoord': "Nu onze club met het winnen van de Europa Cup de top heeft bereikt van de Europese voetbalsport en honderdduizenden zich met haar verheugen in dit grandioze succes, heeft het bestuur in het kader van de manifestatie Communicatie '70 deze trofee tentoongesteld in het hartje van Rotterdam en wel in een door C'70 beschikbaar gesteld nieuw paviljoen op het Stadhuisplein, waar tevens een aantrekkelijke expositie over de club is ingericht. Als grote attractie is in het paviljoen de Europa Cup tentoongesteld en een ieder die er interesse voor heeft, kan zich daar met de cup laten fotograferen, waar voor een bijdrage van f 2,50 voor het goede doel, de leefbaarheid van Rotterdams oude wijken en met name de daar opgroeiende jeugd te bevorderen, gevraagd wordt."



Ik was geïnteresseerd geraakt door deze actie en wil graag met al deze losse foto's een fotomozaïek te maken met de cup als uitgangspunt als eerbetoon aan alle Feyenoord fans. Via een eerste oproep in De Oud Rotterdammer kreeg ik ongeveer 100 foto's binnen. Nadat journalisten van het huis-aan-huis blad De Havenloods, vervolgens het AD, het Feyenoord supportersblad Hand in Hand, VI (Voetbal International), het Feyenoord Magazine er over schreven, stroomden er nog meer foto's binnen. Ik zit nu al over de 550 stuks.

In mei volgend jaar is er een tentoonstellling van de Polaroid foto's in de Kunsthal in Rotterdam.


Bekijk hier de artikelen:

De Oud Rotterdammer, 5-8-2014 - Met de cup op de kiek
De Havenloods, 13-8-2014 -'Eerbetoon aan 'kiek met de cup'
Algemeen Dagblad, 25-8-2014 - Op de kiek met de cup
Hand in Hand, september 2014 - Met de cup op de kiek
Feyenoord Magazine, november 2014 - Opnieuw op de kiek met de cup
Voetbal International, 8-10-2014 - Dat plaatje met de Cup doe ik nooit weg