JC Blaak
beeldend kunstenaar

Herinneringsmonument Holland Pop Festival 1970


Op 21 september 2013 vond de onthulling van het monument voor het Holland Popfestival 70, ontworpen door kunstenaar John Blaak, aan de Plaszoom in het Kralingse Bos in Rotterdam, plaats.
In 2004 is Blaak begonnen met het onderzoeken of het mogelijk was om een jaar later een herinneringsprogramma rond 35 jaar geschiedenis rond het Holland Popfestival van 1970 te organiseren. In dat jaar heeft hij samen met Astrid Tanis een initiatiefrapport geschreven waarmee zij diverse culturele instellingen in Rotterdam wilden interesseren voor een herinneringsprogramma in de zomer van 2005. Velen waren enthousiast, maar vanwege onder andere programmeringsplannen zat het er in eerste instantie niet in.

Tot dat het geluk zich aandiende. Er viel namelijk een tentoonstelling in Museum De Dubbelde Palmboom uit. Precies gepland rond het weekend van 26 juni 2005. Op korte termijn werd er een tentoonstelling samengesteld uit het persoonlijk archief van Georges Knap, een van de organisatoren van het festival, de affiches van Jaap Jongert, diverse fotografen en met medewerking van het Gemeentearchief Rotterdam. (zie ook: 2005 Stamping Ground).


Hierna bleef het broeien. Als beeldend kunstenaar zag John Blaak mogelijkheden om een blijvend herinneringsmonument op de plaats van het toenmalige hoofdpodium te plaatsen. De Stichting Kralingen werd in het leven geroepen om dit monument te helpen realiseren. Een eerste ontwerp kon helaas geen genade vinden in de ogen van o.a. de commissie voor Welstand en Monumenten Rotterdam. Na deze afwijzing heeft Blaak een aantal andere ontwerpen gemaakt, waaruit het huidige de goedkeuring heeft gekregen. In het beeld zijn delen van één van de affiches uit 1970 en een sfeerbeeld van de enorme mensenmassa geplaatst. Met dit beeld voor het Holland Popfestival 70 wordt de herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis nu levend gehouden.

Zie voor meer informatie over de onthulling: Radiouitzendingen, TV, Video & YouTube en Foto's.

Lees ook:

Havenloods 18-09-2013

AD 20-09-2013

AD 21-09-2013

Havenloods 25-09-2013